Ökning av antalet efterlysta crossmotorcyklar

17 oktober 2024

Under de tre första kvartalen 2024 har antalet efterlysta crossmotorcyklar i Sverige ökat jämfört med samma period föregående år. Enligt den senaste statistiken från Larmtjänst har totalt 278 crossmotorcyklar efterlysts fram till oktober 2024, vilket är en ökning jämfört med föregående år då 234 motorcyklar efterlystes under samma period.

Larmtjänst har under året noterat en ökning av stölder av cross-/enduromotorcyklar. Vid analys av fabrikaten KTM, Husqvarna, Husaberg och Sherco syns en tydlig ökning av antalet efterlysningar sedan maj månad i år. Flest efterlysningar har gjorts under kvartal tre som står för 52 procent av efterlysningarna.

crossmotorcyklar

Diagrammet visar antalet efterlysningar fördelat på kvartal 1–3 under 2024.

Återfinnandegraden är mycket låg. Bara 57 cyklar har kommit till rätta av det som blivit efterlyst under året, vilket innebär att 79 procent fortfarande är borta.

Som framgår av statistiken är polisregion Stockholm den mest drabbade, med hela 106 efterlysningar under årets tre första kvartal. Den stora mängden efterlysningar i Stockholm kan delvis förklaras av den högre koncentrationen av befolkning och crossmotorcyklar i regionen.

crossmotorcyklar regioner

Diagrammet visar antalet efterlysta cross-/enduromotorcyklar under perioden 1 januari- 30 september 2024 fördelat per polisregion. 

Tips för att minska risken att bli av med sin cross-/enduromotorcykel:

  • Parkera cykeln på en väl upplyst och övervakad plats, helst i ett låst garage eller förråd.
  • Använd flera typer av lås, till exempel kättinglås, skivbromslås.
  • GPS-spårare
  • Anmäl omedelbart stölden till polisen om cykeln försvinner.
  • Ha koll på cross-/enduromotorcykelns identitet. Skriv ner ramnummer och ha lättillgängligt om stölden är framme. Det är viktigt att identiteten finns med för att efterlysningen ska bli korrekt.  
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet