Larmtjänstpodden

I Larmtjänstpodden lyfter vi ämnen inom brott och brottsbekämpning. I varje avsnitt möter vi experter inom försäkringsbranschen och brottsbekämpande myndigheter. Programledare är Åsa Sönnerby, kommunikatör på Larmtjänst

Prenumerera på podden genom ITunes eller annan podd-app.
Avsnitten finns även att lyssna på Soundcloud  .


Avsnitt 26:

Larmtjänstpodden

Bagaget som var fyllt med dyra smycken och elektronik försvann på resan. Den akuta operationen efter en trafikolycka utomlands visade sig vara en sedan länge planerad skönhetsoperation.

Programledare Åsa Sönnerby

Gäster: Ann Hassel Tano, utredningschef på Länsförsäkringar. Per Norström, utredare på Larmtjänst.


Avsnitt 25: Reläattacker på nyckellösa system

Under det senaste året har Larmtjänst dock märkt en ökning av stölder av bilar med nyckellösa system, så kallade reläattacker. Vad innebär det? Hur går det till? Och är det möjligt att skydda sig mot denna typ av stölder?

Programledare: Åsa Sönnerby
Gäst: Torbjörn Serrander, expert på fordonsbrottslighet och utredare på Larmtjänst.


Avsnitt 24: Bilrån

Efter införandet av det elektroniska stöldskyddet så har bilarna blivit allt svårare att stjäla. Tyvärr har det medfört att en del biltjuvar använder sig av våld och rånar sig till bilen. Inte sällan är det vapen inblandade.
Programledare: Åsa Sönnerby
Gäst: Mats Carlsson, utredare Larmtjänst.

Avsnitt 23: Hur ska säkerheten och tryggheten öka i människors vardag?

Hur ska vi få människor att känna sig trygga i vardagen? Hur ser brottsutvecklingen egentligen ut och varför fungerar inte nuvarande brottsbekämpning? Är det polisens problem att lösa eller är det fler aktörer som måste agera?
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst
Gäst: Fredrik Reinfeldt, fd stadsminister, idag ordf. i Trygghetskommissionen


Arbogafallet: Ond bråd död och grovt försäkringsbedrägeri

Det har skrivits kilometer om Arbogafallet eller de så kallade sommarstugemorden. I detta avsnitt av Larmtjänstpodden får du lyssna på Mårten Sällström och Gunilla Andrén som är utredare på If Försäkring.

Allt börjar med att Johanna Möller vill få ut ersättning på sin avlidna makes livförsäkring kort efter dödsfallet och hur det tänder röd flagg hos försäkringsbolaget som börjar göra efterforskningar kring dödsfallet. Utredarna berättar detaljerat om hur de går till väga för att samla fakta kring ärendet.

Många intressanta detaljer bidrar till att lägga pusslet om de fasansfulla händelserna i sommarstugan utanför Arboga – både i juni 2015 och i augusti 2016.

Programledare: Ulrica Loeb


Hur jobbar Tullen med stöldgods och gränsöverskridande brottslighet? 

Varje år försvinner stulet gods för uppskattningsvis 1-2 miljarder kronor över Sveriges gränser. En stor del stjäls av organiserade internationella stöldligor som många gånger kan arbeta ostört. De internationella stöldligorna ser Sverige som ett smörgåsbord för stölder av lyxbilar, bildelar, entreprenad- och jordbruksmaskiner, båtmotorer, handverktyg, robotgräsklippare och annat gods.

Vi pratar med Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket och Per Norström, utredare, Larmtjänst om stöldgods och gränsöverskridande brottslighet.

Programledare: Ulrica Loeb


Bedrägerier bakom många bilbränder - avsnitt 19

Vi följer upp kontrollaktiviteten kring bilbränder. Hur många bilbränder är ett bedrägeri? Varför bränner man bilar och hur tänder man på en bil?

Gäst: Mats Galvenius, vd Larmtjänst
Programledare: Ulrica Loeb

Lyssna här >>>

 

Avsnitt 18: Stöldgods som lämnar Sverige-gränsöverskridande brottslighet

Varje år försvinner stulet gods för hundratals miljoner över Sveriges gränser. En stor del av detta stjäls av organiserade internationella stöldligor som många gånger kan arbeta relativt ostört.

Gäster: Per Norström
Programledare: Nicklas Lindahl

Lyssna här >>>

Avsnitt 17: Hur har det här gått till? Vi pratar kriminalteknik

Var har branden startat? Varför har den uppstått? Hur kom man in i bostaden vid inbrottet? Stämmer brytmärkena med försäkringstagarens berättelse? Vid oklara skador kan det vara viktigt att genomföra kriminaltekniska undersökningar för att säkerställa en utredning.

Gäster: Magnus Andersson, Larmtjänst
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst 

Lyssna på avsnittet här>>>

Avsnitt 16: De 38 stulna båtmotorer som hittades i Litauen

I början av maj hittades 38 stulna båtmotorer i Litauen. Majoriteten av motorerna var stulna i Sverige, runt Stockholmsområdet. Allt började med utslag från en spårsändare för att sedan kunna hitta en lastbil fylld med stöldgods. 

Gäster: Carina Birking, Larmtjänst. 
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst

Lyssna på avsnittet här>>>

Avsnitt 15: Hur får vi stopp på gängskjutningarna? 

Det dödliga våldet mellan kriminella grupperingar ökar i storstäderna. Malmö är en stad som den senaste tiden varit överrepresenterade i statistiken. Varför ökar antalet skjutningar? Vilka är det som skjuter? Och hur jobbar polisen mot problemet?

Gäster: Stefan Sinteus, Polisen. Per Norström, Larmtjänst. 
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst

Lyssna på avsnittet här>>>

Avsnitt 14: När allmänheten hjälper till att hitta stöldgods och avslöja bedragare

Tips från allmänheten är en viktig del i det brottsbekämpande arbetet och varje år får Larmtjänst in cirka 500-600 tips. Hur mycket hittas? Vad hittas? Var hittas godset? Och vad ska man göra om man ser stöldgods? 

Gäster: Mats Carlsson, Larmtjänst
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst

Lyssna på avsnittet här>>>

Avsnitt 13: Vardagsbrottslighet- var är vi påväg?

Uppklarandegraden av många vardagsbrott fortsätter att sjunka till låga nivåer. Polisen verkar prioritera bort dessa brott till förmån för utredning av våldsbrott och annan grövre brottslighet. Utvecklingen riskerar att få långsiktigt negativa konsekvenser för både tryggheten och tilliten i samhället. Vart är vi påväg?

Gäster: Mats Galvenius, Larmtjänst. Per Norström, Larmtjänst. 
Programledare: Åsa Sönnerby

Lyssna på avsnittet här>>>

Avsnitt 12: Andrahandsmarknaden och stöldgods- vad ska man tänka på?

Det finns många sätt att köpa begagnade varor. Tyvärr kan det även cirkulera stöldgods på dessa forum, något som kan bli en dyrköpt affär eftersom lagen om god tro inte längre gäller. Vad ska man tänka på? Vad händer om man råkar köpa stöldgods?

Gäster: Jan Åke Törnhage, Polisen och Peter Sundman Larmtjänst.
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst 

Lyssna här>>>

Avsnitt 11: När man blir frånlurad sitt fordon 

Planen var att du skulle sälja din bil. Du hade en spekulant som var intresserad av bilen och när ni träffas visar personen upp sitt idkort samt en handling som visar att köpesumman är överförd. När fordonet är borta visar det sig att överföringen saknas och köparen går inte längre att få tag på. Vad ska du tänka på när du säljer bilen? Vad ska du tänka på om du vill hyra ut din husvagn/husbil?

Gäst: Mats Carlsson, Larmtjänst 
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst  

Lyssna här >>>

Avsnitt 10: Inbrott- någon varit inne i ditt hem utan att fråga om lov!

Inbrott är något som många människor oroar sig över. Det värsta kanske inte är att du blivit av med saker utan obehaget över att någon varit inne i ditt hem utan att fråga om lov. I avsnitt 10 av Larmtjänstpodden pratar vi om brottsförebyggande åtgärder. Hur tänker tjuven? Hur kan du minska risken för inbrott i ditt hem?

Gäst: Pia Lindström från Stöldskyddsföreningen
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst  

Lyssna här >>>

Avsnitt 9: Försäkringsbranschen granskar bilbränder

Bilbränder är kostsamma skador och under 2015 betalade försäkringsbranschen ut närmare 157 miljoner kronor i skadeersättning. Nu vill försäkringsbranschen lägga extra resurser på dessa skador för att utreda i vilken utsträckning försäkringsbedrägerier kan vara en orsak till anlagda bilbränder.

Gäster: Mats Galvenius, Larmtjänst och Bosse Andersson, Larmtjänst
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst

Lyssna på avsnittet här>>>

Avsnitt 8: Smash & grab kuper- stora maskiner genom husfasad eller skyltfönster

I avsnitt 8 pratar vi om de maskiner och bilar som körs genom husfasader/skyltfönster för att stjäla godset, ofta elektronik, som finns i lokalen. Vilka begår dessa brott? Hur vanligt är det? Vart tar godset vägen? 

Gäster: Mats Bakki, Polisen och Peter Sundman Larmtjänst.
Programledare: Åsa Sönnerby, Larmtjänst  

Avsnitt 7: Mannen som försökte lura till sig miljoner för släktingarnas död men istället fick skaka galler

31 januari 2017
Förfalskade dödsattester och höga livförsäkringar i elva olika bolag hade kunnat ge den 28-åriga mannen nästan 48 miljoner kronor. Istället fick han fängelse. I avsnitt 7 pratar vi om ett av de största försäkringsbedrägerierna i svensk historia. 

Gäst: Mårten Sällström, If
Programledare Åsa Sönnerby, Larmtjänst 

Avsnitt 6: Falska kvitton, fejkade intyg och arrangerade trafikolyckor- vad är egentligen ett försäkringsbedrägeri?

6 dec 2016
I avsnitt sex av Larmtjänstpodden pratar vi om försäkringsbedrägerier. Bedrägeribrotten ökar i Sverige. Under den senaste 10-årsperioden har de anmälda bedrägeribrotten tredubblats enligt statistik från Brå. Bland dessa bedrägeribrott finns även försäkringsbedrägerier. Vad är de vanligaste bedrägerierna? Vilka begår försäkringsbedrägerier? Och hur arbetar försäkringsbranschen mot bedrägerierna?

Gäster: Göran Kellner, If och Mats Galvenius, Larmtjänst
Programledare Åsa Sönnerby, Larmtjänst

Lyssna här>>>

Avsnitt 5: Stora maskiner och traktorer stjäls- hur är det möjligt och vad görs för att motverka stölderna?

22 november 2016
Maskiner och traktorer, ofta för stora värden, stjäls och förs vanligtvis ut ur landet. Årligen stjäls omkring 350 maskiner/ traktorer varav omkring 70 procent aldrig hittas. Vart försvinner maskinerna? Vilka kostnader innebär stölderna? Hur påverkas lantbruken av stölderna? 

Gäster: Anders Wallstenius, Länsförsäkringar, Fredrik Westerlind. Folksam. Programledare Åsa Sönnerby, Larmtjänst 

Avsnitt 4: Bilstölder

8 nov 2016
För 10 år sedan efterlystes det omkring 25 000 bilar, förra året omkring 9000. Dock är det en större andel bilar som inte hittas. Vad beror detta på? Vad händer med de stulna bilarna? Och vad är det vanligaste stöldsättet? 

Ser du en bil som du misstänker stulen-ring vårt tipsnummer 020 325 325. 

 Gäst: Niclas Antonsson, Larmtjänst. Programledare Åsa Sönnerby, Larmtjänst. 

Avsnitt 3: Stölder av bildelar ökar dramatisk 

25 okt 2016
Stölder av bildelar såsom navigationsenheter, strålkastare och airbags har ökat de senaste åren. Mellan 2011 och 2015 ökade antalet stölder med 85 procent. Under de fyra första månaderna 2016 har antalet stölder nästa passerat helårssiffrorna för 2015. Varför har dessa stölder ökat så mycket? Vad kan man göra som bilägare?

 Gäst: Torbjörn Serrander, Larmtjänst. Programledare Åsa Sönnerby, Larmtjänst. 

Avsnitt 2: Stölder av båtar och båtmotorer

11 okt 2016
Under 2016 har antalet båtmotorstölder ökat. Vart försvinner godset? Vilka ligger bakom stölderna och hur kan man som båtägare minska risken för stöld? I podden diskuteras även det brottsförebyggande arbetet Båtsamverkan som gett mycket positiva resultat.

Gäster: Thomas Andersson, Polisen och Carina Birking, Larmtjänst. Programledare Åsa Sönnerby, Larmtjänst. 

Avsnitt 1: Vilka är Larmtjänst?

29 sep 2016
Larmtjänst är en icke vinstdrivande branschorganisation för sakförsäkringsbolagen som arbetar mot brottslighet mot branschen. Vad innebär det? Vilken brottslighet drabbas branschen av? Programledare Åsa Sönnerby. Gäst: Mats Galvenius, vd Larmtänst.  

 

Jan Åke TörnhageJan Åke Törnhage 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här