Minskning av transport- och dieselstölder under mars
15 april 2024Under mars månad anmäldes 73 transportstölder vilket är en viss minskning jämfört med månaden innan. Under månaden anmäldes även 159 dieselstölder vilket även det är färre stölder jämfört med månaden innan men på samma nivåer som året innan samma period. Det visar statistik från Polisen.
Enligt den senaste statistiken från Polisen har antalet transportstölder under mars månad minskat till 73 anmälningar, jämfört med 92 föregående månad. Denna siffra är jämförbar med samma period förra året då 71 stölder rapporterades. Under det första kvartalet 2024 har totalt 247 transportstölder anmälts, vilket är en liten ökning jämfört med 208 stölder under samma period 2023.
Bilden visar antalet stölder de senaste sex månaderna, jämförelse tidigare år. Källa Polisen.
När det gäller dieselstölder har det skett en nedgång till 159 anmälningar i mars, vilket är färre än de 177 som rapporterades i februari. I mars 2023 anmäldes 296 stölder av diesel ur fordonstank. Under det första kvartalet 2024 har det totalt anmälts 453 dieselstölder, en minskning jämfört med 763 stölder under motsvarande period 2023.
Källa Polisen
Ta del av rapporterna här:
- Transport- och dieselstölder i Sverige - mars 2024.pdf
- Transportstölder - Mars 2024.xlsx
- Dieselstölder - Mars 2024.xlsx
Kort om transportstölder:
Den vanligaste formen av transportstöld är s.k. ”kapellskärningar”: Kriminella åker runt mellan olika rastplatser nattetid, skär hål i mjuka kapell och/eller öppnar olåsta/plomberade släpdörrar och lastar över sådant påträffat gods de anser vara stöldbegärligt till egna fordon. Ofta arbetar de 2-4 personer ihop, ibland så många som 8 med flera fordon samt mindre lastbil för transport.
Slangning av diesel är också vanligt, och kombineras ibland med kapellskärningar.
Sett över en längre tidsperiod, i södra delen av landet, är mer eller mindre alla rastplatser/uppställningsplatser utan inhägnad och tillträdesbegränsning utsatta för brott.
Om Vägsamverkan:
Vägsamverkan är ett samverkansprojekt mellan Larmtjänst, Sveriges Åkeriföretag, Maskinentreprenörerna och Polisen för att förebygga brottslighet och därigenom öka tryggheten och trivseln längs vägarna.
Om Vägsamverkans tipstelefon:
I mars 2022 lanserade Vägsamverkan en tipstelefon vars tipsnummer är 020–315 315 och är bevakat dygnet runt. Tipsen tas emot av ett bevakningsföretag som omgående registrerar tipset hos polisen. Man kan välja om man vill lämna sina kontaktuppgifter eller vara helt anonym. Exempel på tips som kan ringas in till Vägsamverkans tipstelefon skulle kunna vara att obehöriga personer rör sig bland uppställda långtradare på rastplatser, fordon som misstänks transportera stöldgods eller försök till stöld ur fordon. Är det ett pågående brott är det viktigt att alltid ringa 112.