Larmtjänstpodden: Det viktiga pusslet för att hitta, gripa och lagföra brottslingar

01 oktober 2024

För att kunna hitta och gripa brottslingar är pusslet innan avgörande. Ibland är det små detaljer som är avgörande för att kunna gå vidare i en utredning och till slut även lyckas gripa och lagföra gärningsmännen. I senaste avsnittet av Larmtjänstpodden pratar vi om hur teknologiska framsteg och användningen av mobiltelefoner, appar och digitala spår spelar en avgörande roll i att lösa brott.

Digitala bevis blir alltmer centrala i olika slags utredningar. Tillgången till fysiska telefoner och data från appar underlättar insamlingen av bevis, vilket har blivit essentiellt eftersom nästan alla idag har en mobiltelefon. Genom användning av moderna verktyg och tekniker, inklusive övervakningsfilmer och telefondata, har Polisen möjlighet att lägga hela pusslet och identifiera och gripa misstänkta. I podden lyfter vi fram ett exempel där polisen genom att bl.a. analysera telefondata kunde gripa två personer som var djupt involverade i organiserade bilstölder i Stockholmsområdet.

Programledare: Åsa Lundin, Larmtjänst
Gäst: Malin Bentzer, analytiker Larmtjänst 

 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet