Båtsamverkan firar 10 år
18 januari 2023Båtsamverkan startades upp 2013 i Västra Götaland av polisen tillsammans med Larmtjänst och försäkringsbolagen med syfte att minska antalet båtmotorstölder. Det brottsförebyggande arbetet har varit framgångsrikt och stölderna har succesivt minskat.
Det som startade som ett brottsförebyggande försök i Västra Götaland har idag spridit sig till alla polisregioner i landet, och används som en brottsförebyggande metod i hela polissverige. Båtsamverkan fungerar enligt samma koncept som de grannsamverkansprojekt som är verksamma runt om i landet. En viktig del i arbetet är att involvera allmänheten. Detta gör man genom att informera båtägare, båtföreningar, kommuner och marinor om hur man gemensamt skyddar sin egendom och förebygger brott. Genom att öka medvetandegraden hos båtägare om det stora antalet båt- och båtmotorstölder är det lättare att engagera sig och starta upp båtsamverkansklubbar.
Där man jobbar aktivt med Båtsamverkan kan man se att båtmotorstölderna minskar och sedan 2017 ser man att stölderna succesivt minskat i landet.
Diagrammet visar antalet anmälda båtmotorstölder mellan 2017-2021.
Vid årets Båtmässa i Göteborg den 4- 12 februari kommer Båtsamverkan finnas på plats med representanter från Polisen, Larmtjänst och försäkringsbolagen. Då finns det möjligheter att ställa sina frågor om hur man kan jobba brottsförebyggande mot båtrelaterad brottslighet. Båtsamverkan kommer även anordna ett seminarium för press den 3 februari där Båtsamverkans dåtid, nutid och framtid kommer att diskuteras av representanter från både Polismyndigheten och bevaknings-, försäkrings- och båtbranschen.