Båtägare lurade på stora pengar i samband med försäljning av båt
22 maj 2023Tre båtägare har blivit lurade på stora pengar i samband med att försäljning av båt. En firma i Skåne har erbjudit sig förmedling och försäljning av båtarna vilket sedan slutat med att båtarna försvunnit utan att ägarna fått några pengar. En av båtarna har återfunnits tack vare spårning.
I början av mars lade en familj ut sin Finmaster T7 till försäljning. De blev då kontaktade av ett förmedlingsföretag i Malmö som erbjöd sig att hjälpa till med försäljning av båten. Ett avtal skrevs där även försäljning av familjens vattenskoter ingick. Förmedlingsfirman skriver in i kontraktet att om de inte lyckas att förmedla båt och skoter inom 45 dagar så kommer firman själv att köpa detta gods av familjen. När de 45 dagarna har passerat så har familjen fortfarande inte fått några pengar samt som förmedlingsfirman inte längre är kontaktbar. Familjens Finnmaster T7 är av 2018 års modell med skrovnummer FI-FMSAN238D818. Motorn en 250 Hk Yamaha är även den av 2018 års modell med motornummer 6CG-1016814. Vattenskotern är av 2018 års modell och även den en Yamaha FXSVHO med skrovnummer US-YAMA1683L718.
Länk till objektet hittar du här>>>
Bilderna visar familjens Finnmaster T7 och Yamaha vattenskoter.
Ytterligare två båtägare har kontaktats av samma företag och blivit av med sina båtar utan någon betalning. Det gäller då en Finnmaster T8 av årsmodell 2015 och med skrovnummer FI-FMSAM051K415. Motorn är en 300 Hk Yamaha även den av 2015 årsmodell med motornummer 6CE-1018631. Länk till objektet hittar du här>>>
Bilden visar båtägarens Finnmaster T8.
Den tredje båten, en Yamarin 63DC, som också skulle förmedlas av företaget har beslagtagits i Tyskland av tysk polis tack vare spårutrustning.
Nedan kommer tips om vad man ska tänka på vid försäljning av båt samt köp av begagnad båt:
Försäljning av båt, båtmotor, vattenskoter:
- Lämna aldrig bort något utan att ha fått betalt!
- Kontrollera köparens identitet.
- Gör ett ordentligt kvitto som innehåller skrovnummer, motornummer, servicebok ect.
Köp av begagnad båt, båtmotor, vattenskoter:
- Kontrollera säljarens identitet och mantalsskrivningsadress.
- Kontrollera båtens och/eller motorns identitet.
- Skriv ner skrovnumret och motornumret. Observera att båtens skrovnummer inte är detsamma som den gamla "blå skylten"som äldre båtar också är märkta med. Tänk på att skrov- och motornummer kan vara förfalskade.
- Skriv av eventuell registreringsbeteckning från båten.
- Fråga efter båtpärm, instruktionsböcker, alla nycklar, servicebok och servicehandlingar.
- Skriv upp säljarens namn och personnummer.
Är säljaren ovillig att lämna denna information finns anledning att bli misstänksam. - Kontrollera säljarens försäkring. I vilket försäkringsbolag är båten försäkrad?
- Kontrollera säljarens behörighet att sälja båten. Äger säljaren verkligen båten eller motorn som han/hon försöker sälja?
- Har säljaren en äkta åtkomsthandling där han/hon kan styrka inköp av båten?
- Är båten betald, så att du som köpare inte får betala båten en gång till eftersom säljaren hade ett avbetalningskontrakt på båten?
- Kontrollera hos polisen och Larmtjänst att båten eller motor, inte är efterlyst som stulen och att de uppgifter du noterat inför ditt köp är riktiga.
- Köp begagnad båt och/eller båtmotor hos en marinhandlare.
Du kan alltid häva ditt köp om varan är behäftad med fel enligt konsumentköplagen.