Tänk som tjuven för att inte bli bestulen
17 november 2020I början och slutet av säsongen ökar risken för stölder av båtmotorer och båtar. Finns det något man kan göra själv för att undvika stöld, vad är båtsamverkan och hur tänker tjuven när de stjäl våra båtar? I Larmtjänstpoddens senaste avsnitt pratar Viktor Eklöf, Larmtjänst, och Rino Carlsson, Polisen, om hur du kan skydda dig mot stöld genom att tänka som tjuven.
Det här Corona-året har det varit kraftiga svängningar i statistiken över stulna båtar och båtmotorer. I april och maj var det en dramatisk minskning av stölderna, möjligen som en konsekvens av stängda gränser. Tyvärr ser vi nu att stöldstatistiken kommer i kapp så vi får se vad som händer framöver, säger Rino Carlsson, Polisen.
Hur ska man skydda sig mot båt- och motorstölder?
En viktig pusselbit är att ha koll på sina båtuppgifter, säger Viktor Eklöf, Larmtjänst. Det är grundläggande för att kunna få tillbaka sitt stulna objekt när vi hittar det. Förbered dig genom att ha skrovnummer, motornummer, kanske andra kännetecken och gärna bilder på din båt lätt tillgängliga. Då kan du göra en fullständig anmälan till både Polis och försäkringsbolag. På så sätt har vi grunden för att kunna koppla ihop stulet gods med ägaren. Fyll gärna i ett båtkort och spara i din mobil eller dator, inte i båten, så har du alla uppgifter nära till hands.
Rino Carlsson, Polisen och Viktor Eklöf, Larmtjänst
Läs mer: Skydda dig mot båtstölder
GPS-puckar, det är många som använder dessa – är det ett bra hjälpmedel?
Vi är väldigt glada för att folk använder dessa säger Rino Carlsson. Tyvärr är det inte alltid de fungerar och det beror på flera orsaker. Brottsnätverken är duktiga på att störa ut dessa med annan teknik. Som båtägare kanske du inte reagerar på ett sms klockan två på natten utan ser meddelandet först klockan sju på morgonen - och då är det tyvärr för sent att agera, menar Rino. Man kanske har glömt att byta batteri. Men när GPS-puckarna används rätt och vi får en signal på en båtmotor hittar vi oftast ännu fler stulna båtmotorer på samma plats. Det är viktigt att som ägare veta hur tekniken fungerar – det är avgörande för att detta ska fungera fullt ut.
- Vi hade ett lyckat ärende förra några veckor sedan, säger Viktor Eklöf, där försäkringstagaren hade en GPS-tracker monterad i sin båtmotor och bolaget rapporterade in motorn som stulen till Larmtjänst. Vi fick fram en signal och en tydlig plats på var den låg som vi kunde vidarebefordra till polisen som i sin tur inledde en insats där man kunde gripa två personer.
Hur ska man tänka under vinterhalvåret kring sin båt- och motorförvaring?
Ta en titt på din båtklubb - Hur är båtarna uppställda? Finns det belysning på platsen? Hur ser stängslet ut? Vad ser man utifrån? Hur ser tillfartsvägarna till platsen ut? Finns det kameraövervakning? Försök att se de svaga länkarna i vinterförvaringen, säger Viktor Eklöf.
Det har skett en förändring där båtar och båtmotorer oftare stjäls när de tagits upp på land, alltså under vintern/våren, säger Rino Carlsson. Det är mycket enklare att stjäla något som redan är upptaget ur vattnet. Det vanliga är att man sitter vakt på båtklubben under sommaren men egentligen skulle man behöva vakta året om – men det kan vi inte kräva, säger Rino Carlsson.
Om du till exempel ställer upp din båt vid sommarstugan på en trailer är det en idé att ta bort ”handsken” på trailern eller till och med ta bort ett hjul för att försvåra för tjuven. Tänk som tjuven för att undvika att bli bestulen, säger Viktor Eklöf.
Lyssna på poddavsnittet för att höra om IRS vid Blackeberg som minskade stölderna på två år
Kommer vi åt ligorna som opererar – lyckas man gripa några tjuvar?
De senaste veckorna har vi haft en väldigt bra utdelning tycker jag, säger Rino Carlsson. Sen ska man ha med sig att det inte rör sig om så många olika personer. När vi griper några tjuvar så syns det nästan omedelbart i stöldstatistiken - genom en dramatisk minskning i den regionen. Men det är sällan någon blir dömd för stöldbrotten. Det är vanligare att man kan påvisa häleri, till exempel om en lastbilschaufför blir stoppad i Sverige eller i Europa med stulna båtmotorer. Då kan vi sällan styrka stöldbrottet.
För att domstolarna ska utdöma straff för grov stöld eller grovt häleri är det viktigt att värdet på det tillgripna godset är rätt beräknat. Tjuvarna stjäl ofta fem-sex motorer åt gången och skeppar ut dessa. Då blir värdet på en last stulna båtmotorer ofta närmare en miljon kronor. Man kan säga att det är en tusenlapp per hästkraft, men det är lågt räknat med tanke på att det ofta finns skador på båt eller båtmotor som bör räknas in i totalbeloppet för stöldens säger Viktor Eklöf.
- Var uppmärksam! Vad kan du själv göra för förändringar? Vad är det som har gjort att jag har blivit bestulen flera gånger? Kan jag förändra någonting i min placering eller uppställning, uppmanar Viktor Eklöf.
Lyssna på hela poddavsnittet som finns där poddar finns