Årsstatistik över transport- och dieselstölder

17 januari 2024

Under 2023 har det polisanmälts 906 transportstölder, vilket är något färre jämfört med 2022 då det anmäldes 1014 transportstölder. Under 2023 har det även anmälts 2834 dieselstölder, vilket också är färre jämfört med året innan då det anmäldes 3732 stölder. Det visar statistik som Polismyndigheten tagit fram i samverkansprojektet Vägsamverkan.

Under 2023 anmäldes det 906 transportstölder, vilket är färre antal stölder jämför med året innan då det anmäldes 1014 stölder. 58 procent av stölderna under år 2023 inträffade under de två sista kvartalen.

Diagrammet visar antalet transportstölder under 2023 fördelat per kvartal.

Den vanligaste formen av transportstöld är s.k. ”kapellskärningar”. Det är kriminella som åker runt mellan olika rastplatser nattetid, skär hål i mjuka kapell och/eller öppnar olåsta/plomberade släpdörrar och lastar över sådant påträffat gods de anser vara stöldbegärligt till egna fordon.

Sannolikt finns det ett stort mörkertal i statistiken. Detta beror på:

  • Utländska chaufförer som drabbas talar många gånger varken svenska eller engelska och tar ej kontakt med polis.
  • Man orkar inte anmäla när t ex intrång skett i lastutrymmet på en lastbil utan att tillgrepp har skett, eller när endast ett mindre tillgrepp skett.
  • Utsatta upplever att anmälan inte leder någonvart.
  • Stulet gods upptäcks vara försvunnet, men det är högst oklart var i transportkedjan det har inträffat, och man väljer i stället att endast förlustanmäla.

Majoriteten av stölderna sker i södra Sverige, ofta koncentrerade kring de stora transportnoderna Stockholm, Göteborg och särskilt Helsingborg. Stölderna sker på rastplatser och uppställningsplatser längs de stora motorvägarna. I södra delen av landet är rastplatser och uppställningsplatser utan inhägnad utsatta för brott.

Stölder av diesel är också något som drabbar transportnäringen i Sverige i stor utsträckning. Under 2023 anmäldes 2834 stölder av diesel ur fordonstank, vilket kan jämföras med år 2022 då det anmäldes 3732 stölder av diesel ut fordonstank.

Diagrammet visar antalet stölder av diesel ur fordonstank de fem senaste åren.

Vägsamverkan

Vägsamverkan är ett samverkansprojekt mellan Larmtjänst, Sveriges Åkeriföretag, Maskinentreprenörerna och Polisen för att förebygga brottslighet och därigenom öka tryggheten och trivseln längs vägarna. Målet med Vägsamverkan är att minska brottsligheten och därigenom öka tryggheten och trivseln längs vägarna. För att lyckas med detta är ökad uppmärksamhet och iakttagelse från de som vistas ute på vägarna, många gånger yrkeschaufförer men även allmänheten, avgörande för polisen. Vägsamverkans tipstelefon 020-315 315 finns tillgänglig för rapportering av tips och iakttagelser om brott på vägarna.

Lär mer om Vägsamverkan och ta del av mer statistik här>>>

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet